Kaukaa katseltua Ulkosuomalaisen huomioita suomalaisesta menosta ja meiningistä.

Paremman tulevaisuuden perässä

Jääkiekkoseura Jokerit ilmoitti kesäkuun lopussa siirtyvänsä pelaamaan monikansallista KHL -liigaa kaudesta 2014-15 alkaen. Tästä ilmoituksesta lähtien siirron ympärillä on riittänyt mielipiteitä, kärkkäimmät niistä on saatu aivan viime päivinä SM -liigan muilta osakkailta (joukkueilta). Jokerit ei ole kuulemma noudattanut SM -liigan osakkuussopimusta, Jokerit on kävellyt muiden osakkaiden (joukkueiden) yli jne. Mielipiteitä siirrosta on esitetty sekä puolesta että vastaan, mutta muiden SM -liigan joukkueiden tuohtumus on ollut ylitse vuotavaa. Kuinka joku seura voi hyljätä kotoisen liigan ja siirtyä pelaamaan jotain toisen maan liigaa?

Jos nyt jätetään kaikki tunnepitoiset ja seurajohdannaiset purkaukset hetkeksi syrjään, niin Jokereiden siirtyminen suuremmille markkinoille on aivan ymmärrettävää. Jo pitkään on ollut tiedossa, että SM -liiga ei kertakaikkiaan vaan anna mahdollisuutta kasvattaa "jääkiekkojoukkue" -nimistä tuotetta. Toki muutamat nykyiset SM -liigaa pelaavat seurat tekevät positiivista tulosta, mutta Suomen tarjoamat rajoitetut markkinat eivät vaan kerta kaikkiaan anna keinoja kasvattaa bisnestä. Halleihin mahtuu juuri se määrä ihmisiä mitä niihin mahtuu, televisiointisopimukset tehdään keskitetysti eikä niissäkään ole kauheasti kasvattamisen varaa eikä alueellisia,  maanlaajuisista nyt puhumattakaan, sponsoreita riitä ihan jokaiselle. Joten jos aidosti haluat kasvattaa toimintaasi, sinun on pakko suunnata katseesi isommille markkinoille. Aivan kuten Jokerit on nyt tehnyt.

En luonnollisesti tunne SM -liigajoukkueiden tekemää osakassopimusta enkä sen pykäliä liigasta irrottautumiseen, mutta jos Jokerit on näitä sääntöjä rikkonut, jäljelle jääneiden osakkaiden kiukku on täysin ymmärrettävää. Kuitenkin heti kesäkuisen tiedotustilaisuuden jälkeen maamme kiekkoa johtava ylin järjestö, eli Jääkiekkoliitto, totesi puheenjohtajansa Kalervo Kummolan suulla, että kansainvälisten sääntöjen mukaan yhden maan liigasta irrottautuminen vaatii vain kyseisen maan liiton hyväksymisen. Ja se Jokereilla käsittääkseni on. 

Jotenkin jäljelle jääneiden osakkaiden (joukkueiden) kiukusta paistaa läpi pelko siitä, että kun Jokerit lähtee liigasta, mitä tapahtuu liigan markkina-arvolle. SM -liigahan on vajonnut, pitkälti noista edellä mainituista markkinarajoituksista johtuen, puhtaaksi kasvattasarjaksi, josta nuoret kiekkoilijat voivat toki nousta parrasvaloihin, mutta se vaatiikin sitten siirtoa johonkin isompaan sarjaan. Nyt jos liigajoukkueet mukisematta olisivat hyväksyneet yhden seuran lähdön liigasta, se olisi heikentänyt SM -liigan statusta maailman jääkiekkosarjojen joukossa edelleen. Toisaalta, vaikka osakkaat kuinka kiukuttelisivat, Jokerit osallistuu KHL:ään kaudella 2014-15 joka tapauksessa. En nimittäin usko, että tätä siirtoa enää mikään voi muuttaa. Tai ainakin toivon niin, ihan koko suomalaisen kiekkoilun kannalta.

Toivoisinkin, että liigan osakkaat (joukkueet) keskittyisivät enemmänkin SM -liigan kehittämiseen kuin kiukutteluun siitä, että yksi joukkue irtautuu sarjasta. Se, että joku näkee SM -liigan paikallaan seisovana, jopa hieman ummehtuneena sarjana, ei ole kauhean positiivinen signaali sen enempää yleisölle kuin sponsoreille. Siksi fokus SM -liigan seurojen parissa pitäisi ollakin siinä, että miten tuote saadaan päivitettyä siten, että se vastaa kuluttajien toiveita myös tulevaisuudessa. Veikkaan nimittäin, että kun Jokerit on vääntänyt pari vuotta KHL:ää, kiinnostus KHL:ää kohden vain kasvaa ainakin SM -liigan suurimmissa seuroissa. Ja jos liigan organisaatio ei ole tähän varautunut, kansallinen sarjamme tulee entisestää vaan köyhtymään. Kun vaikkapa Kärpät ja IFK siirtyy Jokereiden lisäksi pelaamaan kansainvälistä liigaa, SM -liigan asema Suomen johtavana urheilusarjana on vakavasti uhattuna. Tuolloin jopa jalkapallon Veikkausliiga voi vihdoin saavuttaa sen jo 10 vuotta asettamansa tavoitteen, eli olla Suomen suosituin kansallinen sarja. Ja tämä hätä paistaa SM -liigan kommenteista juuri tällä hetkellä. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Juhani Kahela

Siirrytään minne siirrytään. Tärkeintä on kuitenkin noudattaa tehtyjä sopimuksia. ISO PISTE

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

SM-liiga on oikeastaan pelkkä NHL:n ja nykyisillään myös KHL:n alemman tason farmipuulaaki, jonka fanitoimintaa on minusta vaikea ymmärtää. Vielä vähemmän ymmärrän kuitenkin sitä, että liigan itsensä toimesta tätä tosiasiaa ei ymmärretä, vaan alennutaan pikkumaisuudessa samalle tasolle kuin ne lukuisat Karalahden pelipaitoja polttelevat HIFK-fanit.

Minusta Jokereiden siirtyminen KHL:ään on pelkästään hyvä asia, sillä se merkitsee sitä, että Suomessakin nähdään säännöllisesti laadukasta jääkiekkoa. Tähän mennessä kun tuo on rajoittunut lähinnä siihen, että välillä on saatu pari NHL-joukkuetta puolilaiskasti neppailemaan Hjalliksen areenalle näytöstyyliin. Saisi koko liiga siirtyä KHL:ään, niin tulisi ehkä sitä kansainvälistä menestystäkin välillä.

Käyttäjän JariHlv kuva
Jari Hälvä

Atte, en yleensä kauheasti kommentoi kommentteja, mutta nyt pistit juuri sellaisen kommentin, että juuri tuotakin minä koitin sepustuksellani sanoa. Kiitoksia!