Kaukaa katseltua Ulkosuomalaisen huomioita suomalaisesta menosta ja meiningistä.

Liiga Suomikiekon kehittymisen esteenä

Liigahallitus, eli jääkiekon Liigassa pelaavien 15 joukkueen toimitusjohtajat, määräsi tänään 100.000 euron sakon Ilvekselle, joka oli kuuleman mukaan rikkonut Liigan sääntöjä. Ne kun kieltävät pelaajaliikenteen KHL:ssä pelaavasta Jokereista kauden aikana ja Ilves meni tekemään sopimuksen tällä kaudella myös Jokereissa pelanneen Michael Keräsen kanssa. Liiga perustelee sääntöään mm. sillä, että sillä pyritään estämään jonkin liigaseuran muuttuvan Jokereiden farmiseuraksi. Säännöllä halutaan myös turvata kansallisen jääkiekon pääsarjan elinkelpoisuus ja tuottaa parasta mahdollista kiekkoviihdettä kannattajille, kertoo Liiga sakkoa perustellessaan.

Hienosti väistetty ja hienosti kätketty totuus. Tosiasia on se, että Liiga ei ole vieläkään toipunut siitä, että Jokerit lähti ovet paukkuen Liigasta kolme vuotta sitten. Pikkusieluisissa toimitusjohtajissa kytee yhä edelleen katkeruus siitä, kuinka yksi Liigan varmimmista yleisömagneeteista ei pelaakaan enää kotimaista liigaa. Jokereiden lähdön jälkeen katsojamäärät ovat olleet jatkuvassa laskussa, jota on selitelty innokkaasti yleisellä taloustilanteella ja muilla tekosyillä. Valitettavasti vain yleisö äänestää jaloillaan jos/kun tuote ei vastaa enää vaadittua hintaa. Kukaan ei jaksa määräänsä enempää katsella kasvattajasarjan taisteluita, joissa kaukalossa kurvailevat tuntemattomat pelaajat.

Mutta takaisin tuohon sakkoon. On täysin käsittämätöntä kuinka joku liigahallitus voi olla yksimielisesti sitä mieltä, että pelaaja ei saa jatkaa ammatissaan jos on pelannut jossain muualla kuin Liigassa. Keränen purki sopimuksensa Jokereiden kanssa, joten hän ei ole palaamassa Jokereihin. Tässä kohdin ei siis todellakaan ole kysymys mistään farmiseurapelosta, tässä kohdin on kysymys siitä, että nämä katkerat toimitusjohtajat haluavat näpäyttää niin Jokereita kuin KHL:ää. Ja tekevät sen miettimättä yhtään seurauksia.

Tulevaisuudessa siis pelaaja, joka haluaa urallaan eteenpäin, ei voi hypätä Liigaa parempaan sarjaan edistääkseen uraansa. Hänen kun täytyy miettiä sitä, että jos onnistumisia ei tulekkaan, hänellä ei ole minkäänlaista mahdollisuutta palata Liigaan. Koska kateus. Näin ollen kehittymishaluinen pelaaja joutuu tahkoamaan liigaa, jossa hän ei kehity eikä saa uusia haasteita. Taloudellista seikoista nyt puhumattakaan.

Päätöksellään liigaa johtavat tyypit dumpaavat siis melkoisen monen pelaajan kehitysmahdollisuudet. Ja jos oikein pitkälle venytetään, tyypit vaikuttavat myös suomikiekon tulevaisuuteen. Jos nuoret pelaajat eivät saa mahdollisuuksia kehittyä sen jälkeen kun ovat kasvaneet kotimaisessa liigassa, se katkaisee myös maajoukkueen kehityksen. Sillä Liiga ei todellakaan ole alusta jossa kasvaisi kansainvälisen tason pelaajia pitkällä tähtäimellä. Joskus pitää käydä kurkkaamassa omien rajojen ulkopuolellakin, mutta jos se maksaa satatuhatta, kovin moni ei siihen uskalla ryhtyä. 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.